El Blog de la Parafarmàcia Castelldefels

Els aliments “light”, ens ajuden a perdre pes?

By: | Tags: | Comments: 0 | febrer 15th, 2017

Aviat ens començarem a treure els abrics i començarà la famosa operació bikini.

Una de les primeres decisions que prenem quan volem perdre pes és substituir alguns dels aliments del nostre cistell de la compra habitual, pel seu equivalent “light”. La indústria alimentària posa a la nostra disposició, un ampli ventall de productes amb aquesta denominació. Aquesta etiqueta  ens fa veure’ls com aliments  lleugers, baixos en calories i més saludables.

Quantes vegades hem dit:  si és “light” no m’engreixa; els productes “light” porten molt poques calories; en puc menjar tant com vulgui, és “light”…? Aquestes afirmacions no són del tot certes.

Segons la legislació, un aliment pot ser anomenat “light”, si s’han reduït, com a mínim, un 30% les calories respecte al producte original. Això no vol dir que aquest sigui baix en calories. Ja que moltes vegades, el producte de referència és un aliment amb un alt contingut energètic, ric en greixos i/o sucres. Per tant, una reducció d’un 30% el seu valor energètic, no implica que obtinguem com a resultat un producte baix en calories i saludable.

Anem a ficar alguns exemples de les calories que ens aporten 100g. d’alguns aliments, i els seus equivalents “light”:

  • Maionesa: 715kcal. – Maionesa “light”: 377kcal.
  • Patates xips: 554kcal – Patates xips “light”: 498kcal.
  • Formatge semi: 298kcal – Formatge “light”: 208kcal.

Com podem comprovar, els productes que obtenim sí que porten menys calories que l’original, però no són productes amb un baix contingut energètic.

Com ja hem comentat, el fet de veure aquesta expressió en l’envàs, ens fa pensar que el producte és mes saludable i poc calòric, i per tant, que en podem consumir tan com vulguem sense patir per augmentar de pes. Si això passa, podem acabar prenent més calories que consumint el producte de referència d’una manera moderada, dins d’una alimentació variada i equilibrada.

Així doncs, podem incorporar a la nostra alimentació aliments “light”, però tenint en compte que aquesta denominació no sempre implica que sigui un aliment saludable, poc calòric, i que ens ajuda en la pèrdua de pes. Per tant, cal consumir-lo amb moderació, dins una alimentació equilibrada i variada, i realitzant exercici regularment.

alimentos-ligth3