El Blog de la Parafarmàcia Castelldefels

Els gelats

By: | Tags: | Comments: 0 | juliol 12th, 2016

Slideshow

Els gelats són una temptació a la qual és difícil resistir-se durant els calorosos dies d’estiu, són refrescants, saborosos… Però què ens aporten nutricionalment? Són tan perjudicials com ens diuen? Anem a esbrinar-ho!

Segons la seva composició podem dividir els gelats en dos grans grups:

  • Els gelats cremosos que tenen com a base nata o llet (sencera o desnatada), a aquests se’ls acostuma a afegir força sucre i clares d’ou muntades. També s’hi poden barrejar fruites, cacau, fruits secs…. i additius com, colorants i aromatitzants.
  • Els gelats que tenen com a base l’aigua, aquests serien els polos, sorbets, granissats… S’elaboren a partir de suc de fruita, xarop de fruita o simplement d’aigua amb colorants i aromatitzants, juntament amb un elevada dosi de sucre.

Tant els gelats amb base d’aigua com els gelats cremosos són molt calòrics. Es cert que els gelats cremosos que estan elaborats a base de llet o nata ens proporcionen més calories que els d’aigua, però a la vegada són més nutritius, ja que ens aporten els nutrients procedents de la llet i els seus derivats, com són proteïnes, alguns minerals com el calci i el fòsfor, certes vitamines, greixos, sobretot saturats, i hidrats de carboni. Així doncs el valor energètic d’un gelat cremós oscil·la entre 200-250 Kcal per 100g. Aquest valor energètic dependrà també dels diferent ingredient que s’hi afegeixin com, fruits secs, ou… Els gelats d’aigua en canvi, són menys calòrics, ja que no inclouen greix en la seva elaboració, però sí que tenen un alt contingut en sucres.

Com acabem d’esmentar, els gelats són molt nutritius i per tant molt calòrics, però consumits de manera moderada  i sempre dins d’una alimentació equilibrada poden ser un bons recurs per combatre la calor durant l’estiu.

Hi ha moltes varietats de gelats, se’n poden trobar d’infinitat de sabors, amb multitud d’ingredients i de més o menys energètics. Una bona opció si volem gaudir d’un gelat però volem controlar les quilocalories que ingerim, seria consumir gelats casolans fets a base de fruita que són igualment refrescants, saborosos, menys calòrics i més saludables.

Dos exemples de gelats casolans i saludables serien:

Gelat de síndria i meló1735877b6bd191980641d55f4e107c25

En una batedora, es tritura la mateixa quantitat de síndria que d’aigua fins aconseguir un líquid homogeni. S’omplen fins a la meitat motlles individuals per fer gelats. Es congelen durant 45 minuts. Passat aquest temps s’hi posa un pal (d’aquesta manera quedarà recte). I es tornen a congelar durant 30 minuts més. Després es tritura meló amb la mateixa quantitat d’aigua i s’hi pot afegir menta picada. S’acaben d’omplir els motlles amb aquest líquid de meló i es deixa al congelador almenys un parell d’hores.

Gelat de iogurt i fruita

En una batedora es barreja iogurt amb trossos de fruita (maduixes, préssec…), la mateixa quantitat de iogurt que de fruita, fins a formar un conjunt homogeni. S’introdueix la barreja en motlles individuals per fer gelats, s’hi col·loca un pal i es posa al congelador durant unes 3 hores.