El Blog de la Parafarmàcia Castelldefels

La xocolata

By: | Tags: | Comments: 0 | març 21st, 2016

Huevos4

Ara que s’acosta Setmana Santa amb les Mones, els Ous de Pasqua… la xocolata agafa un fort protagonisme. Anem a descobrir més coses sobre ella.

La xocolata és un dels plaers gastronòmics més estesos arreu del món. Però a la vegada és un dolç al que se li atribueixen efectes negatius com, provocar acne, sobrepès, migranyes, càries… Res més lluny de la realitat, ja que diferents estudis confirmen els seus efectes beneficiosos per la salut sempre que es consumeixi de manera moderada.

El cacau ens proporciona beneficis a nivell cardiovascular, pot provocar una petita reducció de la tensió arterial en persones hipertenses i redueix els nivells de colesterol total i de colesterol LDL (colesterol dolent).

El cacau és l’ingredient bàsic de les xocolates i el que determina la qualitat organolèptica, nutricional i les característiques saludables del producte. Per tant, com més percentatge de cacau conté la xocolata, millor és la seva qualitat. La barreja dels derivats del cacau amb sucre i amb llet, dóna lloc als diferents tipus de xocolata:

  • La xocolata negra, és el resultat de la barreja de la pasta i de la mantega de cacau amb el sucre. No se li afegeix cap altre producte excepte algun additiu. Aquest tipus de xocolata ha de presentar entre un 50% i un 99% de pasta de cacau, com més alt és el percentatge i més amarga és, més saludable.
  • La xocolata amb llet és fruit de la barreja de llet (descremada o sencera), mantega i pasta de cacau. En aquest cas, la proporció de pasta de cacau ha d’estar per sota del 40%.
  • La xocolata blanca s’obté només a partir de mantega de cacau, un mínim d’un 20%, barrejada amb sucre, llet i additius. No conté pasta de cacau i per tant no té les propietats antioxidants d’aquest component del cacau.

Malgrat les múltiples propietats saludables que ens proporciona la xocolata negra, cal tenir en compte que és un productes amb un contingut energètic força elevat per la seva composició en greixos i sucre, per tant podem gaudir del seu sabor però sempre consumit de manera moderada, i dins una alimentació equilibrada.